WITAMY PWSZ'ciakow I CALĄ RESZTE
Sprawozdanie nr 2
Koagulacja
Cel ćwiczenia.
Celem ćwiczeń jest ustalenie optymalno-minimalnej dawki koagulantu dla badanej wody oraz określenie efektów procesu.
Przebieg
1) Dokonano analizy wody surowej, oznaczono:
- Odczyn – odczytano z pH-metru,
- Barwę- metodą porównania ze skalą wzorców,
- Mętność – jw.
Po określeniu barwy i mętność wody surowej dokonano obliczeń szacowanej dawki koagulantu ze wzoru.
- Zasadowość (wobec oranżu metylowego), miareczkowano HCl,
- Utlenialność - indeks nadmanganianowy,
- Żelazo – reakcja barwna z 1,10- fenantroloną:
2) Przyjęto dawki koagulantu (FeCl3) i odpowiednio przeliczono na objętość 1% koagulantu :
1. 20 mg/l = 2 ml
2. 50 mg/l = 5 ml
3. 70 mg/l = 7 ml
4. 100 mg/l = 10 ml
3) Przeprowadzono koagulację:
§ Równocześnie do 4 zlewek wlano po 1,00 dm3 wody badanej
§ Dodano koagulant, w odpowiedniej dawce, do każdej ze zlewek
§ Zlewki ustawiono na stanowisku mieszania i przeprowadzono odpowiednio najpierw szybkie mieszanie przez 1 min z prędkością 120 obrotów/min, a następnie wolne mieszanie w czasie 15 min, ok. 20 obrotów/min.
Podczas pierwszej fazy mieszania koagulant został dokładnie rozprowadzony w całej objętości próbki, zaczynają formować się pierwsze, drobne kłaczki.
W fazie mieszania powolnego, rozmiary kłaczków stopniowo zwiększają się, są wyraźnie widoczne w każdej z próbek, jednakże w próbkach 1. i 2. ( przy odpowiednich dawkach koagulantu 2 i 5 ml) widać, że są dalece drobniejsze niż aglomeraty w próbkach 3. i 4..
§ Odstawiono próbki do sedymentacji na 30 min. Szczególnie w zlewkach przy dawkach 7 ml i 10 ml kłaczki są duże i ciężkie- to powoduje, że łatwo sedymentują,
§ Po wizualnej ocenie jakości wody, wybrano próbkę nr 3 jako bardziej klarowną.
§ Zlano znad osadu 0,5 dm3 wody z wybranej zlewki.
§ Wykonano powtórnie wszystkie badania dla wody oczyszczonej.
Tabela
Wskaźnik Jednostka Woda surowa Woda po koagulacjiFeCl3 k=70 mg/l Wymagania wg Rozp. M. Zdrowia z 29 marca 2007r.
Wartość Redukcja %
Odczyn 7,6 6,66 6,5-9,5
Barwa mg Pt/l 70 20 71,43 15
Mętność mg/l 80 15 81,25 1
Zasadowość mmol/l 4,2 2,4 42,86
Utlenialność mg/l 13,06 2,61 80,02 5
Żelazo mg/l 0,93 0,635 31,72 0,2
Wnioski
· W próbce, po koagulacji znacznej redukcji uległa wartość barwy i mętności, jednakże nie mieści się ona nadal w granicach podanych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dn. 29 marca 2007r.
· Równie wysoka redukcja wystąpiła przy utlenialności co jest czynnikiem bardzo pozytywnym, gdyż utlenialność jest przybliżoną miarą zawartości w wodzie niepożądanych związków organicznych, a także niektórych łatwo utleniających się- nieorganicznych. W praktyce oznacza to, że ok.80% tych organizmów zidentyfikowanych w wodzie surowej, zostało z niej usunięte po koagulacji. Dzięki temu zabiegowi parametr ten spełnia wymagania.
· Redukcja zasadowości jest wpisana w przebieg procesu, ponieważ naturalna zasadowość zostaje wykorzystana w procesie koagulacji do hydrolizy koagulantu, w tym wypadku- FeCl3.
· Ciekawym jest to, że chociaż użyto koagulantu zawierającego Fe, który został wydzielony do wody badanej, jego ilość zmniejszyła się o 30%, tzn. że w procesie znaczna cześć żelaza została związana i usunięta wraz z osadem posedymentacyjnym. Niestety redukcja ta nie jest wystarczająca i nadmiar Fe należy jeszcze z wody usunąć w innych procesach.
· Mimo, że próbka ta wykazywała najlepsze parametry barwy i mętności po sedymentacji, to nie spełnia ona wymagań podanych w wyżej wymienionym rozporządzeniu. Oznacza to, iż przy zadanej dawce koagulantu, proces poprawił znacząco jakość wody, lecz nie może być stosowany samodzielnie, redukcja w wypadku większości parametrów nie została dokonana w stopniu wystarczającym.
Offline